Теди Генев: Да оставиш частица от себе си...

Зодия - Близнак. Живее и твори във Варна и София, възприема себе си като  жител на Света.
Завършва  "Актьорство за Драматичен театър и Кино" в класа на проф. Надежда Сейкова. Музиката е неговото призвание, неговия Живот!
Работил е като музикант в Норвегия, Швеция, Финландия, Германия, Испания и Канарските острови. Бил е солист на ансамбъла на ВМФ на Република България.
През 1999г. с неговия колега Петър Песев създават дует " Пети елемент ". През следващата година излиза и техният албум " Пети елемент " . Повечето от текстовете и музиката са дело на Теди Генев. Песните на дуета са включени в шест компилации. През 2002г. дуетът спира да съществува. Първата самостоятелна песен на Теди е " Синя стая " по негова музика, текст на Валентин Мързаков и аранжимент на Краси Илиев. С тази песен Теди Генев печели трета награда на Пролетния Радиоконкурс на БНР през 2002г. През същата година участва на фестивала " Бургас и морето " с песента " Есенни струни " по музика на Петър Песев.
Следват дуетни песни, записани със звездата на българската поп музика Маргарита Хранова. Това са песните       " Любовен танц ", " Южен спомен ", " Коледна песен ",  " Красива Варна " и " Сезони и Искри " с участието на голямата българска актриса Искра Радева - всички по негова музика и текст. Следват  многобройни турнета, както на родна сцена, така и извън нея. През 2011г.Теди Генев издава първия си самостоятелен албум
" Мое цвете".

Теди, кога разбра, че музиката е твоето призвание в живота... твоя съдба?
Теди Генев:
Да - мисля, че съдба е точната дума! Още като малко момче, когато минавах покрай витрината на даден ресторант, с голямо любопитство гледах тези които раздават радост на хората - музикантите. През моите детски очи ги виждах като герой от приказка. Мисля, че това е моята първа среща с така наречения шоубизнес. След това последваха уроци по музика и солфеж. Искам още в началото на това интервю да споделя, че силно обичам българската музика и затова тя преобладава в  моя репертоар.

Труден ли е пътят към успеха?
Теди: Успеха е величина, състояние, развити качества и вътрешна дисциплина. Всеки има свое мерило за успех. Аз лично съм такъв, че това което съм постигнал е стъпало към следващото. Така живота и кариерата на човек е по интересна и води към нови предизвикателства. Обичам да мечтая, а мечтите са като двигателя на автомобила - движат те напред!

Какви емоции искаш да дариш на хората, когато слушат твоите песни ?
Теди: Когато един изпълнител е искрен на сцената, тя нейно Величество публиката го усеща и оценява. Тогава се ражда една взаимна енергия от положителни емоции, една симпатия, обич и нещата се получават от само себе си. Радвам се когато публиката, аплодира и иска тази магия да не стихва.
Какво по хубаво от това...

Сам ли избираш темите, екипа с който да работиш?
Теди: Първо, залагам на моето вътрешно усещане, емоционално състояние, потребност и след това на  своя професионален усет. И виждам,че във времето рядко съм се подвеждал.
Относно екипа - да, избора е изцяло мой.

В началото на своята кариера, стана по-популярен с дуетните си песни със звездата
на българската поп музика Марги Хранова. Кое е по трудно - да партнираш на
певица от нейния ранг или да излезеш от нейната сянка и да се утвърдиш като
самостоятелен изпълнител?
Теди: Да работиш с Марги Хранова е шанс и удоволствие. Тя е много позитивен човек и страхотен професионалист. От съвместната ни работа, аз натрупах много опит и самочувствие, което от своя страна ми даде спокойствие и увереност, че мога да продължа и сам.

Пътуваш много... Имаш ли, любима публика?
/Задавам въпроса, тъй като знам, че напоследък често се изявяваш пред руската
аудитория и тя приема възторжено твоите появи на сцената и извън нея. От там е и
асоциацията ти с Филип Киркоров.../
Теди: Искам да споделя, че пътуването я моята страст. Едно от любимите ми занимания е шофирането. Когато съчетая обаче своите пътувания, със срещи с публиката, се чувствам щастлив и удовлетворен. Всяка публика е любима...Това,че тя е дошла на мое участие, само по себе си е израз на уважение и почит към това което създавам. От известно време, както ти акцентира имам доста изяви пред руска аудитория. Правим вечери на българската музика и се радвам, че руснаците харесват моите песни. Срещите след концерта са незабравими... Имам десетки покани за гостуване в Москва.

Освен изпълнител, ти си композитор и автор на текстове.
Кое е по-вълнуващо за теб, като творец?
Теди: Всяко едно звено от изброените от теб е важна стъпка към крайният продукт,
но като,че ли най-вълнуващия за мен момент си остава изпълнението на песента.

Била съм на голямата сцена с теб, не веднъж и съм наблюдавала покачването
на адреналина след твоите изпълнения...
Как успяваш да предадеш магията на песента върху публиката?
Теди: Знаеш ли, Руме - то или се получава или не. Формула за това няма! При всеки изпълнител е различно. За моя радост аз успявам. Много често след концерт, участие идват хора и споделят с мен, че съм оставил в тях частица от себе си и тогава разбирам, че съм успял и това е най-голямата награда за мен като изпълнител.

Ти си сред малкото артисти-изпълнители, с щастлив дългогодишен брак.
Семейството ли е твоята Муза ?!?
Теди: Семейството е моята крепост. Звучи шаблонно, но е така. Искам да им благодаря, за любовта, доверието и спокойствието които ми дават. Когато към всичко това прибавим и страстта към музиката, нещата се получават.

Наскоро издаде нов албум, продуциран от МК "Рива Саунд" / компанията с която работя и аз /
.... Разкажи ни повече за него? Колко време ти отне реализацията му? С кои автори
работи? Какъв стил е музиката в него?
Теди: Декември 2011 година. Това е едно от стъпалата за които говорихте в началото на нашето интервю. Тогава на пазара излезе моят самостоятелен албум "Мое цвете". Селекцията на песните ми отне повече от година. Стилът е мелодичен, лесно запеваем. В албума съм включил 13 песни. Някой от заглавията са - "Валерия", "Мое цвете", "Признание", "Тракийска девойко" и др. ; Тематичната насоченост е любовта, морето и като кулминация, песен посветена на България - "Българио, единствена си ти" .         В албума има и две дуетни песни с Маргарита Хранова и Искра Радева. Песента с Марги " Красива Варна" е подарък към моите съграждани. Записите осъществих в студио "Cool sound" , с аранжор Красимир Илиев. Част от текстовете са мои, а друга - на талантливия млад поет Николай Спасов, Руска Даскалова, Атанас Стойчев, Стела Кръстева и Олга Стойчева. Композиторите който участват в проекта са Иван Михайлов и Асен Драгнев, но по-голяма част от композициите са авторски. Видео клиповете са дело на "Еста Вижън" - за което им благодаря.

Този проект е част от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата
през 2019г. и се подкрепя от програмата за творчески проекти на общината...
Теди: Тук е момента да благодаря на Община Варна - Дирекция Култура, на МК "Riva sound", в лицето на господин Румен Бончев и актьора Александър Андреев, за приноса им този албум да го има.

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?
...И понеже убедена съм, успяхме да предизвикаме интереса им, ще те помоля
да оставиш координати за връзка с теб...
Теди: Руми, искам да им пожелая да бъдат здрави, да имат много късмет в живота
и когато карат своите автомобили да слушат българска музика.
За контакти с мен - teddy_genev@abv.bg  и  www.teddygenev.com

Автор: Руми Бенова